شبکه بهداشت و درمان خنج
گفتگو با مسئول واحد بهبود تغذیه جامعه شبکه بهداشت و درمان خنج در خصوص آغاز پویش ملی تغذیه با شعار «روغن مناسب، غذای سالم، خانواده سالم»
به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان شهرستان خنج، پویش ملی تغذیه هر ساله با هدف اطلاعرسانی و فرهنگسازی تغذیه سالم در سطح کشور برگزار میشود که امسال نیز این پویش با هدف آگاهسازی و اصلاح باورهای نادرست در مورد روغنها و چربیها و با تاکید بر شعار «روغن مناسب، غذای سالم، خانواده سالم»، از تاریخ ۱۷ لغایت ۳۰ آذرماه برگزار خواهد شد.
«الهام امیری» مسئول واحد بهبود تغذیه جامعه شبکه بهداشت و درمان خنج در این خصوص گفت: هر جا که چربی جامد وجود داشته باشد، این چربی برای سلامتی نامناسب است و این موضوع بیش از ۴۰ سال است که با تحقیقات علمی ثابت شده است. چربی جامد در روغنهایی از قبیل کره، مارگارین، روغن حیوانی و روغنهای هیدروژنه (روغن نباتی هیدروژنه) به دلیل وجود چربیهای اشباع میباشد.
وی افزود: چربیهای اشباع در حالت کلی منجر به افزایش کلسترول خون میشود؛ افزایش کلسترول خون در نهایت به تصلب شرائین و سکتهها منجر میگردد. پوست مرغ و چربیهای گوشت نیز از نوع چربیهای اشباع است.
امیری عنوان کرد: مشکل دیگری که در برخی روغنهای جامد وجود دارد، اسیدهای چرب ترانس میباشد. اسیدهای چرب ترانس در حالت طبیعی در مقادیر بسیار اندکی در غذاها وجود دارند اما در محصولات صنعتی که در آنها فرایند هیدروژناسیون انجام میشود، به مقادیر بسیار زیاد تولید میشوند.
این کارشناس تغذیه ادامه داد: فرایند هیدروژناسیون روی روغنهای گیاهی انجام میشود که طی آن برای افزایش طول عمر ماندگاری روغنهای مایع گیاهی، چربیهای غیراشباع آنها را به وسیله هیدروژن، اشباع میکنند و چون این هیدروژناسیون بطور کامل صورت نمیگیرد و هیدروژناسیون جزیی یا نسبی رخ میدهد، طی این فرایند علاوه بر تولید اسیدهای چرب اشباع، مقادیر زیادی چربی ترانس نیز تولید میشود. این حالت در مارگارین، روغنهای نباتی و روغنهای مخصوص سرخ کردنی که حالتی نیمه جامد دارند رخ میدهد.
مسئول واحد بهبود تغذیه شبکه بهداشت و درمان خنج تاکید کرد: شهروندان از مصرف روغنهای جامد (کره، روغنهای حیوانی و چربی گوشت حیوانات) یا جامد و هیدروژنه (مارگارین، روغنهای نباتی هیدروژنه و روغنهای سرخ کردنی) اجتناب کنند.
الهام امیری ادامه داد: مارگارین، روغنهای نباتی هیدروژنه و روغنهای سرخ کردنی به دلیل محتوای بالای اسیدهای چرب ترانس بسیار مضرتر از انواع چربیهای حیوانی میباشند.
وی اظهار داشت: یافتههای تحقیقاتی در کشور نشان میدهند که اگر مردم ایران روغنهای نباتی هیدروژنه را مصرف نکنند، اپیدمی بیماریهای قلبی - عروقی در ایران ۸ تا ۳۹ درصد کاهش مییابد.
این کارشناس تغذیه افزود: روغنهای نباتی که در صنایع شیرینیسازی استفاده میشود، از نظر اسیدهای چرب ترانس مقادیر بالاتری اسیدچرب ترانس دارند. این روغنها اگر چه طعم مطلوبی به غذا و شیرینی میدهد، اما این طعم مطلوب به واسطه از دست رفتن سلامتی میباشد.
مسئول واحد بهبود تغذیه جامعه شبکه بهداشت و درمان خنج در پایان تاکید کرد: روغنهای جامد برای سلامتی مناسب نیستند؛ بنابراین توصیه میشود روغنهای مایع گیاهی استفاده شود. هر روغنی که از منبع گیاهی گرفته شود، روغن چند غیر اشباع هستند که برای سلامتی مناسب است. معروفترین روغنهای مایعی که وجود دارد شامل روغن آفتابگردان، سویا، هسته انگور، کنجد، زیتون و کلزا میباشد.
نظر دهید