تب کریمه کنگوHemorrhagic Fever         CrimeanCongo 
  
علائم بيماري
   بيماري تب خونريزي دهنده كريمه‌كنگو از بيماريهايي ويروسي قابل انتقال بين انسان و حيوان مي‌باشد. بيماري با تب ناگهاني، بدن درد، كوفتگي، ضعف، سردرد، درد شديد عضلات، بي‌اشتهائي، درد پشت‌حدقه چشم، ترس از نور،‌ تهوع، استفراغ، گلو درد، دل درد و تغييرات خلقي به صورت  بي‌قراري و افسردگي ظاهر ميشود. علائم خونريزي معمولاً از روز سوم تا پنجم   شروع مي‌شود. خونريزي در مخاط، لكه‌هاي خونريزي (پتشي) در قسمت بالاي بدن، خط زير بغل، محلهاي تزريق و تحت فشار ايجاد مي‌شود. خونريزي از اعضاي مختلف بدن (بيني، ‌لثه، ‌مجاري ادرار، روده‌، رحم و ايجاد ميشود. بيماران بدحال از روز پنجم به بعد دچار نارسايي كبدي، كليوي، مي‌شوند.
عامل بيماريزا
   عامل بيماري ويروس بانياويريدا از گروه آربوويروسها تحت عنوان ويروسهاي منتقله توسط بندپايان است.
مخزن بيماري
   گوسفند، گاو، بز، خرگوش وحشي و شتر مرغ به عنوان مخزن بيماري مطرح هستند.
راه انتقال
   انتقال از طريق گزش كنه يكي از راههاي مهم ابتلا مي‌باشد. كنه‌ها بخصوص گونه هيالوما از طريق تخمدان آلوده در تمام مراحل رشد آلوده شده و عفونت زا مي‌باشند. كنه بالغ ويروس را به نوزادان خود انتقال مي دهد.
    انسان نيز در اثر تماس مستقيم با خون و ترشحات يا بافتهاي آلوده دام و يا تماس با ترشحات افراد بيمار مبتلا مي‌شود. در تماس نزديك با دامهاي آلوده  از طريق تنفس نيز امكان ابتلا به بيماري وجود دارد.
 گروههاي در معرض خطر
   همه افراد جامعه احتمال ابتلا به بيماري را دارند. گروه پرخطر شامل:
   دامداران، دامپزشكان، كاركنان كشتارگاه و كاركنان بهداشتي درماني (پزشك، پرستار، بهيار و )مي‌باشند.
دوره كمون بيماري
در صورت گزش كنه آلوده:                  3 ـ 1 روز و حداكثر 9 روز.
در صورت تماس با خون آلوده:             6 ـ 5 روز و حداكثر 13 روز.
 مورد مشكوك شامل
   شروع ناگهاني تب ، درد عضلات، خونريزي همراه با يكي از علائم اپيدميولوژيك (سابقه گزش كنه، تماس مستقيم با خون تازه و ترشحات بيمار مشكوك، اقامت در محيط روستائي)
به محض مشاهده مورد مشكوك
   آزمايش شمارش سلولهاي خون محيطي انجام و در صورتيكه پلاكت كمتر از 150000 باشد بلافاصله بايد به مراكز بهداشت شهرستان جهت بررسي و درمان فرد، تهيه خون و پيگيري اطرافيان گزارش داده شود.
راههي پياي
گوتهای بازرسي نشده بدون مهر دامپزشکي ( کشتار غير مجاز) خودداری کنيد
 
روشهاي حفاظت شخصي در تماس با ترشحات و خون حيوان:
·         پوشيدن دستكش، لباس بلند، چكمه، ماسك و عينك
روشهاي حفاظت شخصي از گزش كنه:
·         استفاده از مواد دافع حشره و كنه
·         پوشيدن لباس روشن
·         در مناطقي كه احتمال خطر گزش كنه وجود دارد هر 2 تا 4 ساعت تمام بدن از نظر وجود كنه چك شود.
·         اقدامات كنترل شيميائي كنه (سمپاشي، استفاده از حمام كنه با هماهنگي دامپزشكي)
رعايت احتياطهاي استاندارد:
·         شستن دستها قبل و بعد از تماس با بيمار.
·         استفاده از دستكش قبل از تماس با بيمار و تعويض دستكش جهت تماس با بيماران ديگر.
·         پوشيدن دستكش قبل از تماس با خون و ترشحات بدن بيمار و جلوگيري از تماس غشاهاي مخاطي و پوست آسيب ديده با خون و ترشحات بدن بيمار.
·         استفاده از ماسك و محافظ چشم و پوشيدن گان حين انجام مراقبتهاي پزشكي كه احتمال پاشيدن خون و مايعات بدن وجود دارد.
·         مراقب باشيد هنگام استفاده از سر سوزن، تيغ وجراحي‌ و ساير ابزارهاي برنده آسيب نبينيد.
جداسازي بيمار:
ضدعفوني وسايل در دماي 60 درجه سانتيگراد به مدت يك ساعت و يا استفاده از مواد ضدعفوني كننده جهت وسائل و اشياء حساس به حرارت (توسط اتيلن اكسيد)
 هشدار های بهداشتی:
ا-ز-يمار ي تب خونريزي دهنده كريمه كنگو چگونه به انسان منتقل مي‌شود؟
- در اثر تماس مستقيم با خون و ترشحات يا بافتهاي آلوده دام 
 - تماس با ترشحات و خون فرد مبتلا به بيماري كريمه كنگو     - از طريق گزش كنه آلود-                                                      - از طريق له كردن كنه آلوده روي بدن
آيا بيماري تب خونريزي دهنده از طريق خوردن گوشت حيوان آلوده به انسان منتقل مي‌شود؟
  
12 ساعت پس از ذبح حيوان (جمود نعشي) به دليل افزايش اسيدهاي موجود در گوشت ويروس از بين ميرود. همچنين ويروس در حرارت 56
oc به مدت نيم ساعت كامل از بين ميرود.
   بنابراين بيشترين خطر زمان ذبح گوسفند پوست كندن گوسفند و قطعه قطعه كردن گوشت تازه مي‌باشد. در اين موارد بايد حتماً‌ از دستكش استفاده شود. خوردن گوشت پخته هيچ ضرري ا زجهت ابتلا به بيماري ندارد.
 
چه بيماريهايي از طريق گزش كنه منتقل مي‌شوند؟
  
بيماريهاي مختلفي مثل تولارمي، تب راجعه كنه‌اي و بيماري تب خونريزي دهنده كريمه كنگو و …
چگونه از ابتلا به اين بيماريها جلوگيري كنيم؟

1- به كارگيري روشهاي حفاظت شخصي در تماس با ترشحات و خون حيوان (پوشيدن دستكش، لباس بلند، چكمه، ماسك و عينك)
2- اقدامات كنترل كنه (بهسازي محل نگهداري دام و حمام كنه با هماهنگي دامپزشكي،‌سمپاشي محل نگهداري دام)
3- روشهاي حفاظت از گزش كنه
استفاده از مواد دافع حشره و كنه • پوشيدن لباس روشندر مناطقي كه احتمال خطر گزش كنه وجود دارد مانند محل نگهداري دام، هر 2 تا 4 ساعت تمام بدن از نظر وجود كنه بررسي شود.
 
 
  
  
  
  
  
تاریخ آخرین بروزرسانی   :  1389-8-1 10:21        برو بالای صفحه نسخه قابل چاپ